MATA HARI – Friesland’s favourite spy

Our journey along the potato-growing Pieperpad began with a train ride from Amsterdam to Leeuwarden. A little statue by the canal there tells a story.

Her name has become synonymous with the expression ‘femme fatale’...

Less well known is that Margaretha Zelle came from Friesland, born in 1876, the daughter of a Leeuwarden hatmaker. She left here at the age of eighteen, studied kindergarten teaching in Leiden and married a man who advertised for a wife in a local newspaper.

Then things got interesting. She travelled with her husband to Indonesia, took dance lessons, became a circus horse rider in Paris, adopted the stage name Mata Hari and achieved world-wide fame as an exotic dancer.

Being a citizen of the Netherlands, neutral during World War I, she could travel freely, becoming extremely friendly with high-ranking German, French and British officers, and using her charm to encourage them to tell her little secrets.

The French accused her of spying for the Germans, tried her, found her guilty (very possibly unjustly) and shot her in 1915.

What Grietje Zelle wore after she left Leeuwarden and quit kindergarten teaching.

Not surprisingly the town of Leeuwarden makes the most of its famous former resident. The Fries Museum has a room (well a corner of a big room) dedicated to her, displaying her scrapbook, some letters and of course her famous spangled bra.

Outside in the street her statue poses in front of a his and hers clothing shop. A square and a homeware store are named after her and she now has her own hairdressing salon.
**********

Haar naam is synoniem geworden met de uitdrukking ‘femme fatale’ – de exotische meesterspion die duitse, franse en britse officieren verleidt en door haar charmes geëxtraheerd militaire geheimen.

Minder bekend is dat ze in 1876  in Friesland als Margaretha Zelle werd geboren, dochter van een Leeuwardense hoedenmaker. Toen ze 18 was ging ze weg uit Leeuwarden, studeerde kleuteronderwijs in Leiden en trouwde met een man die in een plaatselijke krant voor een vrouw had geadverteerd.

Daarna is het interessanter geworden. Ze reisde mee met haar man naar Indonesië, volgde
dansles, werd in Parijs circusruiter, adopteerde het artiestenaam Mata Hari en bereikte wereldwijd faam als exotische danseres.

Als burger van Nederland, neutraal tijdens de Eerste Wereldoorlog, kon ze onverhinderd reizen en naar verluidt werd ze dubbel agent. In 1915 hebben de fransen haar van spionage voor de duitsers beschuldigd, brachten haar voor de rechtbank, vonden haar schuldig (hoogwaarschijnlijk onterecht) en fusilleerden haar.

Geen verassing dat de stad Leeuwarden maakt veel gedoe over hun beroemde voormalige bewoner. Het Fries Museum heeft een ruimte (eigenlijk een hoek van een grote kamer) aan haar gewijd, waarin tentoongesteld staan haar kladblok, enkele brieven en natuurlijk haar beroemde met juwelen geplakte beha.

Buiten op straat danst haar bijna naakt standbeeld voor een kledingzaak.

Een plein en een woonwinkel zijn naar haar vernoemd en ze heeft nu haar eigen kapsalon.

Mata Hari Hair Fashion

2 Comments

Filed under Holland

2 responses to “MATA HARI – Friesland’s favourite spy

 1. J. van Gent

  It is Pieterpad not Pieperpad

  • Thanks J v.G.

   I’ve walked the Pieterpad too – a 485km route across the Netherlands, but now there is also the 1000km Dutch cycling route, the ‘Pieperpad’, which is a gentle play on that name. It’s an initiative of Greenpeace and organic farming promotion body Bionext. The Pieperpad passes lots of farms growing organic spuds (‘piepers’ in Dutch), and we found it a great route to ride this year.

   Thanks for the visit and for reading so carefully! 😉

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s